Det finns många olika material på sexleksaker och dessa tillverkas i många olika former som naturligtvis alla har olika egenskaper. Här nedan kan du läsa mer om de olika materialen som vi erbjuder och hur du bäst tar hand om din sexleksak för bästa hållbarhet.

Jelly
Jelly är ett billigt material som innehåller en blandning av PVC och gummi, vilket ger en mjuk och följsam geléliknande konsistens. Många olika sexleksaker tillverkas i Jelly, som exempelvis massagestavar, dildos och penisringar. Produkterna brukar förbehandlas av tillverkaren för att inte torka ut, men den klibbiga ytan försvinner direkt vid användning av glidmedel. Jelly är allmänt känt för att ha en stark lukt och för att motverka det doftbehandlas produkterna av tillverkaren. Nackdelen med Jelly är att materialet innehåller mjukgörare ftalater. Studier som har gjorts visar att ftalater kan föra med sig en viss hälsorisk, särskilt om det konsumeras analt, vaginalt eller genom munnen

Silikon
Silikon är ett mjukt och verklighetstroget material avsett att efterlikna riktig hud. Det är luktfritt, allergivänligt och värms snabbt upp till kroppstemperatur vid användning. Den icke-porösa ytan förhindrar att lukter (och till viss del även bakterier) absorberas in i materialet. Dildos i silikon brukar vara dyrare än dildos i liknande material (såsom gummi, Jelly eller latex) eftersom silikon är betydligt mer hållbart. Med rätt skötselvård kan silikonprodukter hålla för användning i flera år. Rengöring av sexleksaker i silikon sker bäst med hjälp av tvål och vatten, men det går även bra att koka silikonprodukten för att sterilisera den helt.

TPR/TPE
Förkortningen TPR står för termogummi men är även känt som termoplastiskt elastomer (TPE) och innehåller en blandning mellan plast och gummi. TPR och TPE är allergivänligt, giftfritt och fri från ftalater. Blandningen av plast och gummi gör materialet mjukt och mycket flexibelt. TPR/TPE brukar ha en glidvänlig yta som är hållbar.

Cyberskin
Cyberskin är ett varumärke bestående av verklighetstrogna material som imiterar känslan av mänsklig hud; mjuk och varm men med fasthet under ytan. Det finns en hel del liknande material på marknaden som exempelvis Ultraskin, Eroskin, Softskin och UR3. Alla kännetecknas av mjukhet och elasticitet, med en len yta tack vare den talk- och majsstärkelse som används för att produkterna inte ska fastna i formerna under tillverkning. Sexleksaker i de här materialen håller bättre än till exempel latex, men är oftast dyrare. Om din CyberSkin (eller liknande produkt) någonsin upplevs klibbig så är det bara att smörja in produkten med majsstärkelse för att den ska återfå samma textur som när produkten var ny.

Glas
Sexleksaker i glas görs av ett hårdare glas än vanligt, ofta av varumärket Pyrex som ofta används i kemilabb. Materialet är helt fritt från gifter och ftalater, tål extrema temperaturer och är mycket svårkrossat. Glaset kan motstå ett tryck på över 1300 kg innan det krossas, så man behöver inte vara orolig för att de ska gå sönder vid användning. Sexleksaker i glas är icke-porösa och kan kokas för att steriliseras. Sexleksaker i glas är oftast mycket vackra och kan lätt värmas eller kylas till önskad temperatur.

Akrylglas och Plexiglas
De här materialen är riktigt hårda vilket kan verka lite konstigt, men de är perfekta som sexleksaker gjorda för bäckenbottenträning, såsom knipkulor. Materialet funkar också bra till leksaker som ska stimulera prostatan. En annan bra sak är att du kan koka dessa material utan att behöva oroa dig för att skada materialet. Om du kommer att dela leksaken med någon ska du alltid försöka ha ett material som du kan koka för att kunna rengöra det ordentligt.

Rostfritt Stål
Sexleksaker i stål är icke-porösa, vackra, sköna och lätta att värma till kroppstemperatur. Om man sköter en sexleksak i stål ordentligt så kan den hålla i nästan en oändlighet.

Till sexleksaker